En nagende tvivl
Tematisk handler den knap 450 sider lange roman om at hige efter anseelse. Men også om de konsekvenser, der kan være ved at sigte højt. 'Mit liv. Jeg tænker tilbage på det og må ærligt sige, at jeg mærker en nagende tvivl, som jeg aldrig før har følt,' tænker hovedpersonen for sig selv, da han som ældre og hjertesvag ser tilbage på et liv, hvor arbejdet altid er kommet før familien. En tvivl, Mich Vraa også selv har følt.
»Min mor kan stort set ikke huske sin far. Det kan selvfølgelig hænge sammen med, at hun blot var fem år gammel, da han døde. Men jeg tror også, det handler om, at han var ekstremt optaget af sit arbejde – noget jeg i øvrigt også selv har været til tider og ikke er for stolt af,« siger Mich Vraa, der fik tre børn, mens han »knoklede løs« som både forfatter og litterær oversætter.
Den fattigdom, som romanens hovedperson, Dusinius Dick, oplever i sin barndom, gør ham sulten efter rigdom og anseelse. At skabe profit bliver en besættelse for ham livet igennem – en altoverskyggende drivkraft. Men det betyder ikke, at man skal opfatte bogen som en kritik af kapitalismens evige stræben efter mere, siger Mich Vraa.
»Det er ikke en politisk bog, men en bog om det menneskelige aspekt i at vokse op under trange kår. Og om de drømme, det kan føre med sig. Det er altid fascinerende, når mennesker bryder den sociale arv. Hvilke tanker gør man sig i sådan en situation? Og er man glad der, hvor man lander? Det svar er nok aldrig helt sort-hvidt, hvilket også er det spændende ved det,« siger han.