Hun har prøvet det før: at skrive sig ind på et andet menneske, der har levet i virkeligheden. En øvelse, hvor der allerede eksisterer en drejebog, som fiktionen skal skrive rundtom. Første gang var med bogen Knud, den store (2013) om hendes egen far, digteren Knud Holst. Nu har hun gjort det igen med Kriger uden maske, exofiktion (dvs. en roman, der tager udgangspunkt i en virkelig person og sætter historien i en fiktiv ramme), der fortæller om de første 33 år af den danske billedhugger Sonja Ferlov Mancobas liv, der spændte sig fra 1911 til 1984. En kunstner, der ligesom så mange andre kvindelige kunstnere fra samme periode ikke har fået nævneværdig plads i historiebøgerne.
»Man skal være meget kunstinteresseret for at kende hende,« som Hanne-Vibeke Holst siger.
Gigantisk ansvar
Det var vennen og galleristen Mikael Andersen, der er formand for Ferlov Mancoba-fonden, som fortalte Hanne-Vibeke Holst om kunstnerens brevsamling og dokumenter. Det er en god historie, lokkede han.
»Men jeg skulle i hvert fald ikke have noget med det at gøre,« siger Hanne-Vibeke Holst.
»Jeg havde lige siddet med næsen i min fars arkivalier i flere år; de fyldte hele kælderen. Jeg vidste, hvad det krævede, og skulle ikke ned i papkasser igen. Orkede det ikke.«
Men kort efter spændingsromanen Som pesten (2017) lod hun sig alligevel overtale til at kigge på det omfangsrige – og usorterede – materiale, som ingen før havde gennemgået. Det var i forbindelse med en udstilling på Statens Museum for Kunst i 2019, hvor Sonja Ferlov Mancoba for første gang fik så markant bevågenhed efter sin tid. Hanne-Vibeke Holst fik et lokale på museet og en studentermedhjælp stillet til rådighed. Inden længe var hun stærkt optaget af alt, hvad hun læste i brevene om den danske kunstners praksis, tvivl, overlevelseskamp og utopiske idealisme. Det var fascinerende og »superpatetisk«, i ordets lidenskabelige forstand.