FOTO: CARSTEN LUNDAGER
TEKST: MALENE FENGER-GRØNDAHL

FOTO: CARSTEN LUNDAGER
En god boksefilm kan også føre til Bibelen …

Sognepræst, forfatter og debattør Sørine Gotfredsen har en fortid som sportsjournalist, og det mærker man i hendes nye bog '50 bibeltekster du skal kende', hvor hun præsenterer de tekster fra Bibelen, hun holder mest af og finder vigtigst – på en måde, hvor boksefans, Matador-elskere og mange andre kan være med
Hvad har bokselegenden Muhammed Ali og boksefilmen Rocky med Bibelen at gøre? Umiddelbart vil de fleste nok svare »ingenting« eller »meget lidt«. Men læser man Sørine Gotfredsens nyeste bog, 50 bibeltekster du skal kende, bliver man klar over, at der måske er flere forbindelser mellem boksesport og Bibel, end man lige skulle tro.

I et af de i alt 50 kapitler, hvor den kendte sognepræst, forfatter og debattør præsenterer og reflekterer over tekster fra Bibelen, handler det nemlig om boksning. Om hvordan Sørine Gotfredsen som barn var så fascineret af boksning, at hun stod op midt om natten for at se legenden Muhammad Ali i aktion på tv-skærmen. Og om hvorfor hun holder så meget af boksefilmen Rocky fra 1976 med Sylvester Stallone i hovedrollen. Om sin generelle fascination af boksning skriver Sørine Gotfredsen: »Jeg blev dog noget klogere, da jeg læste disse ord af den amerikanske forfatter Joyce Carol Oates i bogen Om boksning: »I sine mest intense øjeblikke giver en boksekamp et så fuldstændigt og bevægende billede af livet – af dets skønhed, dets skrøbelighed og fortvivlelse, af dets uforudsigelige, ofte selvødelæggende tapperhed – at den bliver livet og ikke blot en idræt.««
Fra Stallone til Det Gamle Testamente

Der er altså noget i boksningen, som har med selve livet at gøre. Og kampen, som står så centralt i boksningen, har også paralleller til kampe, som findes i menneskelivet i øvrigt, og til mytologiske kampe, som de blandt andet beskrives i Bibelen, mener Sørine Gotfredsen. Filmen Rocky handler således om den underlegne mands kamp for at vinde værdighed i livet, og Rocky står konfronteret mod overmagten – som David gør i det Det Gamle Testamentes velkendte beretning om hyrdedrengen David og kæmpen Goliat.

Sørine Gotfredsen ser altså en klar parallel mellem boksefilmen og den bibelske fortælling – trods de også visse forskelle. Som Sørine Gotfredsen skriver: »Rocky taber ganske vist på points, men er i kraft af sin ukuelighed aftenens sande vinder, og på samme måde beviser David mod Goliat, at han kan blive en stor hersker. Det kunne ingen se, da han som lille hyrdedreng blev udpeget af kong Samuel som den næste i kongerækken, men David er noget særligt og hyldes gennem hele Bibelen som den mest ophøjede konge af dem alle. (…) I kampen mod Goliat inspirerer David enhver til at tro på, at modet til at træde ind i det tilsyneladende uoverkommelige kan komme til at definere ens liv.«


Går vi til Bibelen med en rationel dømmekraft, er den på mange måder for gådefuld for det moderne menneske
Forfatter Sørine Gotfredsen
En revolutionerende bog

For Sørine Gotfredsen er Bibelen en bog, som først og fremmest kan tale ind i vores liv og hverdag og sætte vores egne trængsler, glæder og besværligheder i perspektiv. Det er en bog, hun naturligvis som uddannet teolog har et akademisk forhold til, og som hun som præst er øvet i at udlægge fra prædikestolen i Jesuskirken i Valby i København om søndagen. Men med tiden er Bibelen for hende mere og mere blevet en bog, der taler personligt til hende.

»Går vi til Bibelen med en rationel dømmekraft, er den på mange måder for gådefuld for det moderne menneske. Det har jeg også selv oplevet. Men hvis man læser den som en bog, man kan blive opbygget, styrket og inspireret af, kan den åbne sig for én på en helt anden måde, og man kan bruge teksterne i sin tilværelse. Mit håb er, at nogle af læserne vil opleve det – og at de vil få øjnene op for, hvor revolutionerende afgørende denne her bog er,« siger hun.

Sørine Gotfredsen er oprindeligt uddannet journalist og arbejdede i en del år som sportsjournalist. Det mærker man flere steder i bogen, hvor hun i afsnittet om teksten om Babelstårnet bevæger sig fra en beskrivelse af Sofia Coppolas film Lost in translation om den unge Charlotte, der på et hotel i Tokyo møder den udbrændte filmstjerne Bob Harris, til refleksioner over kærlighedens vilkår i en anonym storbyvirkelighed – med tilbageblik til, hvordan hun i sin tid som sportsjournalist oplevede mange golde hoteller i verdens storbyer og »ligesom Charlotte havde en kort platonisk affære med en mand, som jeg i dag i høj grad forbinder med hotellobbyer og forsøget på at finde sig selv i den store verden.«

Blå bog: Sørine Gotfredsen
Døbt Ellen Vibeke, men blev kaldt Sørine af familie og venner og skiftede senere officielt navn til Sørine.

Opvækst: Er opvokset i Hadsten mellem Aarhus og Randers med sine forældre og tre søskende. Som barn havde hun en pony og brugte meget tid alene i naturen. Hun drømte om at blive skuespiller, men valgte i stedet at blive journalist.

Uddannelse: Journalist fra Journalisthøjskolen i Aarhus (1993) og master i mediestudier fra Brighton Universitet. Uddannet cand.theol. fra Københavns Universitet (2004).

Debut: Ungdomsromanen 'Marias stjerner' (Lindhardt & Ringhof, 1989)

Aktuel udgivelse: '50 bibeltekster du skal kende' (Bibelselskabets Forlag, 2023)
Fodboldspillere og disciple

Et andet kapitel handler om Lukasevangeliets kapitel 5, vers 1-11, hvor Jesus kalder de første disciple. I den tekst finder Sørine Gotfredsen en parallel til sine erfaringer som fodboldspiller i Hjortshøj-Egå og den nærmest lykkelige følelse af at være en del af en fælles mission: »Følelsen af, at vi hørte sammen og i forening skulle udrette noget, gjorde mig nærmest lykkelig, for skønt en fodboldkamp jo ikke ændrer verdens gang til det bedre, følte jeg mig alligevel placeret i noget meget betydningsfuldt. Jeg fik en fornemmelse af, hvad det vil sige at være på en mission, hvor det er, som om man næsten elsker de andre, fordi vi lige nu er med til at bære hinandens liv,« skriver hun.

Bogen præsenterer bibelteksterne kronologisk, som de indgår i Bibelen – med tekster fra Det Gamle Testamente først og herefter tekster fra Det Nye Testamente, både fra evangelierne, fra Apostlenes Gerninger og fra nogle af brevene. Der er kernetekster, som det har været uomgængeligt at få med, men derudover har Sørine Gotfredsen tilladt sig også at vælge ud fra sit eget hjerte. Det betyder blandt andet, at det har været vigtigt for hende at få teksten om himlens fugle og markens liljer med, hvor Jesus opfordrer til at gøre som dem og ikke bekymre sig. I sin refleksion om den tekst bruger hun Søren Kierkegaard, og den berømte teolog og forfatter, som Sørine Gotfredsen tidligere har skrevet en lettilgængelig indføring i, dukker også op flere andre steder i bogen. Det samme gør klassiske forfattere som Fjodor Dostojevskij og Lev Tolstoj samt franske Michel Houellebecq og svenske Astrid Lindgren.

Foto: CARSTEN LUNDAGER
Seks spørgsmål til Sørine Gotfredsen
Øjenåbner: Hvad har været en livsændrende læseoplevelse for dig?
»Søren Kierkegaards opbyggelige taler, særligt Sygdommen til Døden.«


Forbillede: Hvem er dit litterære forbillede?
»Fjodor Dostojevskij, Charlotte Brontë og Henrik Pontoppidan.«


Arv: Hvilke værdier har du fået med hjemmefra?
»Flid, selvstændighed og respekt for historien.«


Duft: Hvad er din yndlingsduft?
»En græsplæne efter sommerregn.«


Føde: Hvad har du altid i køleskabet?
»Yoghurt og cava.«


Flugt: Hvad er din favorit overspringshandling?
»At læse avis.«

Guldkalven og pelsfrakken

Skabelsesberetningen, som Sørine Gotfredsen har givet overskriften »Fra mørke til lys«, kædes for eksempel sammen med Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte, og teksten om dansen om guldkalven fra Anden Mosebog bliver sat i relief af en scene fra Matador, hvor den succesrige Mads Skjern forærer sin kone Ingeborg en pelsfrakke, mage til den, bankdirektørens frue Maude netop har fået af sin mand. Og senere i bogen, da det handler om kvinden, der skulle stenes for hor, dukker en anden reference til Mads Skjern og hans kone op.

»Det har været vigtigt for mig at skrive bogen, så den peger på noget uden for Bibelen, som folk kan knytte an til. Jeg tror, at mange mennesker, som er vokset op med et meget fjernt forhold til Bibelen, har en fornemmelse af, at den bog må og vil de gerne lære bedre at kende. Og min bog er et forsøg på at give en overkommelig indgang, som ikke betyder, at man skal begynde på side 1 i Bibelen og læse fra ende til anden,« siger Sørine Gotfredsen.

Bogen er blevet til på opfordring af Bibelselskabet Forlag, og hun tog imod opgaven med glæde. Det sværeste har været at udvælge de 50 tekster, og især har det været svært at vælge tekster fra, fortæller hun.

»Jeg kunne let have valgt 50 tekster mere, så der er helt oplagt stof til en nummer 2,« siger den anerkendte teolog, som allerede har udgivet adskillige anmelderroste bøger og desuden er aktuel med podcasten Sørine og Livskraften.


'50 bibeltekster du skal kende'
af Sørine Gotfredsen.
Er udkommet på forlaget Bibelselskabet.
Made on
Tilda